Varm choklad – Xocolatl

Xocolatl är en kryddad, lätt bitter varm choklad som var populär bland aztekerna och mayaborna. Det är en rik drink med chili, vanilj och kanel som kan avnjutas varm som kall. Du kommer att älska det!

Denna varma choklad är verkligen en smakfull, intensiv och läcker Xocolatl! Det är inte lika sött som vanlig varm kakao, som du kan hitta i choklad, kanel, vanilj och chili. Denna uppfriskande dryck kan avnjutas varm eller kall.

Mayakulturen

Xocolatl har sitt ursprung i Mayakulturen och är den ursprungliga varma chokladdrycken. Det var förbehållet de rika, kungliga eller adeln, men de serverade det också till krigare för att ge dem energi. De njöt av det beska och serverade det vanligtvis kallt. Den här versionen är baserad på ett traditionellt recept där choklad, kanel, chili och vanilj kombineras till en läcker drink. Den är lite sötare så den passar bättre för moderna smaker.

Den är full av fantastisk smak, lite kryddig och mindre söt än typisk svensk varm choklad. Detta Xocolatl-recept har en liten krydda, som mexikansk varm choklad. Jag hoppas att du älskar det lika mycket som vi gör.

Varm choklad härstammar från Maya och Azteker

Visste du att varm choklad härstammar från Mayafolket runt 1500 f.Kr.? Xocolatl, översatt som choklad eller ”bitter dryck”, gjordes av kakaobönor malda med kryddor och serverades som en dryck.

Eftersom de inte hade något sätt att odla socker var drycken bitter och kryddig, till skillnad från den moderna versionen av varm choklad. I det här receptet är bitterheten nedtonad genom att göra den här drinken med chokladchips och lite sötningsmedel.

Choklad på det traditionella sättet

För att göra detta till en äkta Xocolatl, som aztekerna och mayafolket gjorde, justera receptet genom att:

  • Alltid använda vatten istället för blandning med mjölk
  • Utlämna honung eller socker
  • Servera den kall

Du kanske vill dricka varm choklad på ett annat sätt.

Då tror vi att du kommer älska detta receptet där chokladen, chilin och sötman går samman för att skapa en utsökt smakprofil som är len och dekadent. Du kan kontrollera kryddnivån genom att tillsätta så mycket eller så lite röd chili som du kan tolerera.

Xocolatl är ett perfekt recept för barn som studerar maya- eller aztekisk historia. Det är en fantastisk efterrätt att göra när du inte känner för tårta, kakor eller bakverk. Du kan göra denna varma choklad sockerfri genom att använda honung eller lönnsirap istället för socker. Servera den i en klar glasmugg för en vacker chokladbrun presentation på en fest.

Den kan serveras varm eller kall, vilket gör den till en fantastisk drink att göra i förväg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *